Soorten elektrische verwarming

Als je op zoek gaat naar een elektrische verwarming voor bijvoorbeeld de badkamer of als (bij)verwarming in de slaap- of woonkamer, kom je verschillende soorten tegen. Welke soorten elektrische verwarming zijn er eigenlijk om uit te kiezen? Kies je voor een elektrische kachel als bijverwarming? Maar elektrische verwarming wordt namelijk ook vaak als hoofdverwarming gebruikt. Wat is de beste soort voor jouw woning? We zetten het hier allemaal op een rij!

Waarom kiezen voor elektrische verwarming?

Er zijn vele soorten elektrische verwarming. Elektrische verwarming geeft warmte af dat onstaat middels een warmte element dat warmte opwekt door middel van elektriciteit. Dit is een goed alternatief voor traditionele verwarming op fossiele brandstoffen.

Ook wordt halogeen verwarming nog altijd als bijverwarming gekozen. Hoewel deze goede warmte afgeeft is het een vorm van bijverwarming die veel stroom gebruikt. Vaak is een convectorkachel, keramische kachel of infrarood kachel een betere keuze.

Elektrische verwarming zorgt voor snelle opwarming van een ruimte op een efficiënte manier. Je kunt kiezen voor elektrische verwarming als hoofdverwarming, of je kunt kiezen voor elektrische verwarmingen in de vorm van bij verwarming.

Zo kun je kiezen voor keramische kachels, infrarood kachels en convector kachels om een ruimte op een energiezuinige manier te verwarmen. Elektrische verwarming heeft vaak een ingebouwde thermostaat die er ook voor kan zorgen dat de verwarming wordt uitgeschakeld als hij te heet wordt, een soort extra beveiliging.

Graag vertellen we iets meer over verschillende soorten elektrische verwarmingen.

Klassieke elektrische convectoren

De elektrische convectoren CNS trend en CON premium zijn door een stekker eenvoudig elektrisch aan te sluiten en kunnen met hun bedieningspaneel eenvoudig op anti frost- of comfortprogramma gezet worden.

Indien je de elektrische convector voor centrale verwarming wil gebruiken, is dit zeer eenvoudig te installeren. Door middel van het FP-programma kan het toestel namelijk gestuurd worden door een externe regelaar, eventueel in serie met andere toestellen die op deze regelaar zijn aangesloten. Een voorbeeld van zo’n regelaar is de RTU-TC thermostaat met aanraakscherm van Stiebel Eltron.

Er hoeven geen buizen in de vloer of in muren verwerkt te worden en een schoorsteen of stookruimte is niet nodig.

Verschil elektrische convector en elektrische radiator

Het verschil tussen convectoren en elektrische radiatoren ligt in het produceren van de warmte. In beide gevallen stroomt er warm water door buizen of panelen. De buizen of panelen bij radiatoren verwarmen de omringende lucht.

Bij een convector wordt er onderaan koude lucht aangezogen, zo ontstaat er een proces van warmeluchtcirculatie. Dit in tegenstelling tot een radiator, waarbij het om stralingswarmte gaat. De CND-convectoren bieden zowel convectie- als stralingswarmte, waardoor de hoogste mate van comfort wordt geboden.

> Elektrische accumulatie convectoren

Elektrische radiatoren die volgens het accumulatieprincipe werken zijn een interessant alternatief voor centrale verwarming met klassieke elektrische radiatoren. Bij accumulatieverwarming wordt de warmte ‘s nachts opgeslagen en overdag geleidelijk afgegeven. Zo kan je gebruik maken van het nachttarief.

Deze variant is weliswaar duurder in aankoop dan het klassieke systeem, maar dankzij het goedkopere nachttarief zullen de verbruikskosten ongeveer 20% lager liggen.

> Elektrische convectoren als bijverwarming

Wil je in sommige ruimtes van je woning enkel sporadisch verwarmen, dan kun je naast je bestaande CV-systeem elektrische convectoren inzetten. Het verbruik van deze toestellen ligt een stuk hoger maar daar staat dan weer tegenover dat je elke ruimte snel kan opwarmen. Bovendien zijn ze een stuk voordeliger in de aanschaf en volledig onderhoudsvrij.

Dit type elektrische convectoren is eenvoudig aan de wand op te hangen.  Ze bieden een aangename warmte met gelijkmatige warmtespreiding. Wil je graag een snellere warmteverdeling, dan hebben we de CK-convector die warmte verdeelt d.m.v. ventilatietechniek.

> Elektrische stralingspanelen

Onze elektrische paneelradiatoren hebben een glasoppervlak waarbij gekozen kan worden uit een zwarte of witte afwerking. Met dit strakke design kun je de radiator volledig in het interieur doen laten opgaan. Deze radiatoren zijn zowel via de ruimtethermostaat te bedienen als elk apart.

> Elektrische buisradiator

Dit type elektrische radiator wordt het meest gebruikt in badkamers en staat daarom bekend onder de naam badkamerradiator of handdoekradiator.

Een elektrische handdoekradiator kleedt je badkamer mooi aan, maar let wel op: om hetzelfde vermogen te verkrijgen als een stralingspaneel of convector, zal je bij een handdoekradiator voor een groter model moeten kiezen, waardoor t.o.v. een elektrische convector de investering bij hetzelfde oppervlak badkamer iets hoger ligt.

Aangezien je verwarmingstoestel nu, buiten de ruimte verwarmen, een extra functionele rol heeft gekregen (het drogen of voorverwarmen van handdoeken), geldt de elektrische radiator als multifunctioneel interieurstuk in de kamer.

Een compleet overzicht van alle mogelijkheden vind je terug in deze webshop.

Infrarood verwarming

Wanneer je op zoek bent naar elektrische verwarmingstoestellen die iets anders of misschien meer bieden dan enkel de conventionele elektrische verwarming, dan kun je eens overwegen om te kiezen voor een elektrische infrarood verwarming te kiezen.

Een innovatiee oplossing

Dit is een innovatieve vorm van de elektrischekachel die werkt door infrarood stralen uit te zenden. Deze vorm van elektrische elektrische verwarmen zorgt er dus voor dat, anders dan bij traditionele verwarming, de objecten in de kamer worden verwarmd.

Deze manier van verwarmen zorgen voor een aangenaam gevoel van warmte, en het kan energiezuiniger zijn, aangezien de warmte per direct wordt overgedragen aan de objecten en mensen in de kamer.

Voor welk soort ruimtes?

Deze verwarmingssystemen zijn ideaal voor ruimtes die minder vaak worden gebruikt of voor plekken waar je een directe verwarming nodig hebt, zoals een bureau of werkplek. Infrarood panelen zijn er in verschillende vormen en maten, en kunnen zelfs in het plafond worden geïnstalleerd voor een discrete verwarmingsoptie.

Elektrische kachels: De juiste keuze maken

Energiezuinige elektrische verwarming is een aanwinst voor ieder huishouden. Verwarming door middel van elektriciteit opwekken is zuinig en voordelig met het oog op de portemonnee.

Of je nu kiest voor elektrische bijverwarming in de vorm van een keramische kachel, convectie verwarming, infrarood verwarming, enzovoort. Of je kiest voor elektrische hoofdverwarming in de vorm van bijvoorbeeld vloerverwarming en een elektrische cv ketel.

Waar moet je op letten?

Wanneer je kiest voor elektrisch verwarmen dan kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Allereerst is het belangijk te bedenken voor welk type verwarming je gaat kiezen. Er zijn vele soorten kachels en soorten elektrische radiatoren of verwarming waaruit je kunt kiezen.

Een belangrijk element is dat je denkt aan het budget en ook het soort ruimte dat je wilt verwarmen. Is deze goed geïsoleerd en hoe vaak maak je gebruik van de ruimte? Daarnaast moet je uiteraard bedenken of je extra warmte aan een ruimte wilt geven op een efficiënte manier, of dat je op zoek bent naar de juiste verwarming om je huis volledig te verwarmen.

Altijd een goede keuze

Elektrische verwarming biedt vele voordelen, waaronder flexibiliteit, gebruiksgemak en de mogelijkheid om je verwarming aan te passen aan je individuele behoeften.

Of je nu kiest voor klassieke convectoren, elektrische radiatoren, infraroodpanelen of vloerverwarming, er is altijd een elektrische verwarmingsoplossing die perfect aansluit bij je behoeften. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je ons altijd om advies vragen. Onze specialisten staan altijd voor je klaar om je te helpen met alle mogelijke vragen over elektrische verwarming.

Veelgestelde vragen

Hoe werken de verschillende soorten elektrische verwarmingen?

Er zijn veel soorten elektrische verwarmingen, maar ze werken over het algemeen door elektriciteit te gebruiken om een element op te warmen, dat vervolgens de lucht verwarmd.

Dit kan zijn door middel van een keramisch element dat warmte afgeeft, of door middel van elektrische vloerverwarming waarbij verwarmingselementen onder de vloer worden geplaatst. Er zijn ook elektrische radiatoren die werken door middel van lange golf infraroodstraling.

Hoe snel kan een elektrische verwarming een ruimte opwarmen?

Dit hangt sterk af van het type elektrische verwarming dat je kiest en hoe goed de ruimte geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde ruimte houdt de verwarmde lucht beter vast, waardoor de ruimte sneller wordt opgewarmd. Over het algemeen bieden elektrische verwarmingen een snelle opwarming, vooral die met het keramische element.

Hoe efficiënt zijn elektrische verwarmingen in vergelijking met verwarmingen op fossiele brandstoffen?

Elektrische verwarmingen zijn over het algemeen zeer efficiënt omdat ze bijna alle gebruikte energie omzetten in warmte, het is eenvoudiger en er is vaak meer mogelijk op allerlei vlakken. Verwarmingen op fossiele brandstoffen kunnen echter efficiënter zijn in termen van het aantal warmte-eenheden dat ze kunnen produceren per eenheid van verbrande brandstof.

Het is echter belangrijk op te merken dat het verbranden van fossiele brandstoffen broeikasgassen produceert, wat niet het geval is bij elektrische verwarmingen. Dus als je energiezuinige verwarming in huis wilt halen, wat in deze tijd toch steeds belangrijker wordt, dan is elektrische verwarming de enige juiste optie.

Heeft elektrische vloerverwarming speciale installatievereisten?

Ja, elektrische vloerverwarming moet worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Het systeem bestaat uit verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst en die de opgewarmde lucht gelijkmatig door de kamer verspreiden.

Wat is lange golf infraroodstraling?

Lange golf infraroodstraling is een type warmte die wordt geproduceerd door sommige soorten elektrische verwarmingen, waaronder bepaalde typen radiatoren. Het verwarmt objecten direct in plaats van de lucht eromheen, wat kan zorgen voor een aangenamer gevoel van warmte.

Wat zijn vuurvaste stenen in elektrische verwarming?

Vuurvaste stenen worden vaak gebruikt in elektrische accumulatieverwarmingen. Ze slaan de warmte op die 's nachts wordt gegenereerd en geven deze gedurende de dag geleidelijk af. Dit kan helpen om de energiekosten te verlagen door gebruik te maken van goedkopere nachttarieven voor elektriciteit.