Welk vermogen moet ik selecteren

Elektrische wandverwarming is een eenvoudige manier om zonder gas een ruimte te verwarmen. De elektrische convectoren verwarmen de lucht in de ruimte. Omdat de lucht warm is, ervaart u comfort. De ruimte heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om dit niveau van comfort te bereiken.
 
Het verwarmingsvermogen is de kracht waarmee het apparaat in staat is de energie te leveren. Het benodigde verwarmingsvermogen hangt of van de grootte van de ruimte, de isolatie en de buitentemperatuur.
 
De volgende tabel geeft u aanbevelingen aan de hand van de grootte van de ruimte, uitgaande van een standaard plafondhoogte en isolatie.
 
Indien de ruimte een hoog plafond heeft of slecht is geïsoleerd, raden wij aan om een zwaarder vermogen kachel te selecteren.
 
Indicatie verwarmingsvermogen
 
Verwarmingsvermogen W Oppervlakte van de ruimte
(max hoogte 2,4 m)
400  3 - 6 m2
600  7 - 9 m2
800  9 - 11 m2
1000  12 - 14 m2
1200  14 - 17 m2
1400  17 - 21 m2
2000  22 - 29 m2
2500  30 - 35 m2
 
Kengetallen benodigd verwarmingsvermogen per m2
40 W/m2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden. Het gebouw komt overheen met een passief huis of energieklasse A+, A++.
60 W/m2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden. Het gebouw komt overheen met een energieklasse A.
80 W/m2 – Een goed geïsoleerde woning. Dit kan een nieuwbouw of renovatie zijn. Er is een gemiddeld verlies aan warmte en ventilatie.
100 W/m2 – Een ruimte met gemiddelde bouw isolatie, maar met een groot verlies van warmte o.a. door ventilatie.
120 W/m2 – Een ruimte met lage isolatie. Bijvoorbeeld een oud gebouw met nieuwe ramen en lichte isolatie in de muren. 
140 W/m2 – Ruimte met slechte isolatie. Bijvoorbeeld een oud gebouw met enkel glas.
 
 
Aan de hand van de benodigde warmte vraag kunt u zo de elektrische verwarmings opties selecteren.
Een hoger vermogen kachel kan net zo zuinig zijn als een lager vermogen kachel. Dit betekent namelijk dat de kachel sneller in staat is om de benodigde verwarming te leveren. Indien uw verwarming over een elektrische thermostaat beschikt zal deze zichzelf uitschakelen zodra de beoogde temperatuur bereikt is. Als de kamer bijvoorbeeld 2 kWh aan warmte nodig heeft voor uw wens temperatuur, kunt u een kachel van 2 kW een uur laten branden, of een kachel met een vermogen van 1 kW voor de duur van 2 uur.
 
 
Als u over een grote kamer beschikt is het verstandig om verschillende kleinere kachels in plaats van een enkele grote kachel te plaatsen. Hierdoor verspreid de warmte zich beter door de ruimte, en heeft u meer controle over de temperatuur.
 
 
Ter afsluiting, elektrisch verwarmen is erg energie intensief. Denk altijd goed na over de juiste toepassing. Een grote schuur middels elektrische ruimte verwarming te verwarmen is geen goede oplossing. Een slaap- of studeer kamer juist wel. Selecteer bovendien een kachel met een goede thermostatische aansturing, zodat u maximaal comfort ervaart.