Thermostaat voor elektrische radiatoren

Door te kiezen voor een elektrische verwarming met een thermostaat kun je telkens weer een aangename temperatuur in een ruimte creëren. Er zijn elektrische verwarmingssystemen en toestellen die kunnen worden gebruikt als hoofdverwarming, en toestellen die als bijverwarming gebruikt kunnen worden. In dit artikel vertellen we je meer over thermostaten voor elektrische verwarming.


Wat is een thermostaat?

Deze vraag lijtk wellicht overbodig, maar het is toch handig wanneer we je toelichten waar een thermostaat nu precies voor dient, en welke mogelijkheden er zijn. Want ook in de wereld van de thermostaten verandert er iedere keer weer een hoop.

Een thermostaat is als het ware een universele schakelaar die ervoor dient om de temperatuur en verwarming van diverse toestellen te bedienen. Een vorm van verwarming, zoals elektrische convectoren, zijn vaak uitgerust met een thermostaat. Hiermee regel je de temperatuur van een apparaat. Daarnaast is er natuurlijk ook de thermostaat voor de hoofdverwarming. 

Hiermee kunnen meerdere verwarmingstoestellen worden bediend. Wanneer je de huidige temperatuur in een bepaalde ruimte te warm vindt, omdat je de ruimte op dat moment niet gebruikt, dan kun jede thermostaat instellen naar een andere temperatuur die je wel prettig vindt.

Soorten thermostaten

Er zijn tegenwoordig heel wat soorten thermostaten. Er zijn natuurlijk de klassieke thermostaten, zoals de reguliere klokthermostaat, de digitale thermostaat of de plug-in thermostaat. Maar steeds meer mensen gebruiken een slimme thermostaat.

Dit is een programmeerbare thermostaat, soms ook uitgerust met draadloze drukknoppen. Soms is deze ook voorzien van wifi. Dan wordt dit een wifi thermostaat genoemd. Met een slimme thermostaat heb je inzicht in werkelijk alles. 

Je kunt via een app op je telefoon of computer heel makkelijk zien hoeveel je verbruikt per ruimte bijvoorbeeld. Daar waar de zware verbruikers onzichtbaar blijven bij een klassieke thermostaat. Daarnaast kun je diverse scenario's instellen die het leven een stuk makkelijker en comfortabeler maken.

Elektrische verwarming met thermostaat als hoofdverwarming

Er zijn diverse soorten elektrische verwarming op de mart die kunnen worden gebruikt als hoofdverwarming. Ze kunnen worden bediend vanaf een centrale thermostaat. Wij geven je een aantal mogelijkheden voor elektrische centrale verwarming.

Accumulatoren

Dit verwarmingstoestel bevat stenen die in de nacht energie opslaan. Overdag wordt de energie die is opgeslagen afgegeven. Op die manier wordt er als het ware dus gebruikgemaakt van het zogeheten goedkopere nachttarief. 

Wanneer de opgeslagen warmte niet voldoende is, dan kunnen de elektrische toestellen overdag nog wel een beetje verwarmen. Zo wordt je huis dus altijd goed verwarmd, maar door een toestel dat op een gunstiger tijdstip aan energieverbruik doet.

Elektrische radiatoren

Radiatoren zijn een klassieke vorm van verwarming. Maar tegenwoordig zijn ze ook als elektrische variant verkrijgbaar. Deze radiatoren leveren vrij snel warmte af en je kunt ze makkelijk installeren. Deze temperatuur kun je regelen via een thermostaat.

Elektrische vloerverwarming

Het type elektrisch verwarmingstoestel dat het meest populair is, moet toch wel de elektrische vloerverwarming zijn. Een elektrische variant, zoals elektronische matten of folie, zijn tegenwoordig verkrijgbaar. De temperatuur kan met een eenvoudige thermostaat worden geregeld.

Het is wel aan te raden om het verbruik te overwegen. Vloerverwarming is een aangename vorm van verwarming. Maar dit verbruikt ook veel energie. Het is dus eerder aan te raden om vloerverwarming toe te passen wanneer een ruimte niet constant verwarmd hoeft te worden. Zodat je deze ruimte makkelijk, snel en comfortabel op de gewenste temperatuur kunt krijgen.

Thermostaten voor elektrische verwarming: Bijverwarming op elektriciteit

Een thermostaat voor elektrische verwarming kan ook op bijverwarming worden toegepast. Met elektrische bijverwarming kun je de ruimte eenvoudig verwarmen, en dit soort verwarmingstoestellen of kachels zijn eenvoudig te installeren. Je hebt enkel een stekker en een stopcontact nodig. 

Maar wat is er met dit soort verwarming allemaal mogelijk?

Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zij een echte typische vorm van bijverwarming. Ze staan bekend om eenvoudige bediening en verplaatsingsmogelijkheden. 

Op dat gebied is schakelen in de verwarming van een ruimte dus heel makkelijk. Ook hebben velen tegenwoordig een thermostaat. Een convector is tegenwoordig dus ook geheel naar wens in te stellen qua temperatuur.

Infraroodverwarming

Een ander soort bijverwarming dat veel wordt gebruikt is infraroodverwarming. Hierbij gaat het om een soort stralingspanelen. Vooral in de badkamer wordt infrarood erg veel toegepast. Je kunt ze afwerken met een spiegelbeeld, of je kunt kiezen voor esthetische panelen.

Wat zijn draadloze thermostaten?

Een draadloze thermostaat is, zoals de naam al doet vermoeden, een thermostaat die draadloos werkt en vanaf afstand kan bedienen via een app op de telefoon of handmatig.

Het hangt er vanaf of het gaat om hoofdverwarming of bijverwarming. Het verwarmingselement op zich is overigens ook heel erg flexibel.

Welke thermostaat moet ik kiezen?

We snappen dat je met de vraag zit, welke thermostaat moet ik nu kiezen? Je kunt een aantal zaken in overweging nemen. Vooral wanneer je voor de elektrische hoofdverwarming met een thermostaat kiest, dan is het type thermostaat van groot belang. Aangezien de toestellen voor verwarming minder vaak in gebruik worden genomen.

Het soort thermostaat

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een draadloze thermostaat. Alhoewel ook een bedrade optie nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Dit raden we alleen aan wanneer je echt op zoek bent naar de goedkoopste optie. Voor elektrische bijverwarming kun je bijvoorbeeld de keuze maken voor een plug-in thermostaat.

Deze is hier echt voor geschikt omdat het een flexibele optie is. Wel moet je zorgen dat je genoeg stopcontacten hebt om plug-in thermostaten kwijt te kunnen.

Overige zaken

Daarnaast kun je ook kijken naar de optie voor een slimme thermostaat of een thermostaat die met afstandsbedieningen kan worden geregeld. Als je dikke muren heeft kun je bij een draadloze thermostaat wellicht kiezen voor een thermostaat met ingebouwde signaalversterker.

Wij zijn er voor je!

Wil je elektrische verwarming in de woning of op kantoor? Een van onze verwarmingsspecialisten kan je vertellen wat de beste mogelijkheid is voor jouw situatie. Door het inschakelen van een vakman kun je ook rekenen op correcte plaatsing. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan!