Zuinig elektrisch verwarmen

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil de Nederlandse overheid zorgen voor een overgang naar een duurzame energievoorziening die voor iedereen betaalbaar is. Het streven is dat in 2025 eigenlijk de gehele energievoorziening duurzaam is. Dit betekent onder meer dat woningen en bedrijfsgebouwen van het gas afmoeten. Dat is resoluut, maar om de klimaatdoelen te kunnen halen van Parijs moeten er wel stappen genomen worden. Het Klimaatakkoord van Parijs omvat afspraken die gemaakt zijn met andere landen omtrent klimaatneutraal zijn.

Iedereen - particulieren, bedrijfspanden, scholen - kan hier een steentje aan bijdragen. Onder meer door over te stappen op zuinige elektrische verwarming. We vertellen hier graag meer over.

Wat kan ik doen als particulier?

Als particulier kun je je afvragen wat de beste manier van energiezuinig verwarmen is. Vragen als "Ik heb een woning van 200m2 uit de jaren zeventig en sta voor de keuze welke manier van duurzaam verwarmen ik moet kiezen?" en "Alleen een nieuwe HR CV ketel bespaart zeker al op mijn gasverbruik. Maar is dit wel genoeg?" horen wij regelmatig. Ook "Gaan de gasprijzen niet nog meer stijgen en ben ik dan wel goed bezig?" en "Moet ik een zonneboiler erbij plaatsen?" zijn vragen die je jezelf als particulier kunt stellen. E-verwarming helpt je graag deze en andere vragen beantwoorden.

Energiezuinige elektrische verwarming

Elektrisch verwarmen kan in veel gevallen een uitstekend alternatief zijn voor traditionale verwarming. Een stopcontact is in elke woning beschikbaar, dus verwarmen kan vanaf nu overal! Een elektrische kachel kan bijvoorbeeld fijn zijn in een ruimte die maar zelden gebruikt wordt als zogenoemde bijverwarming. 

Elektrische verwarming is de afgelopen jaren een mooi en zuinig alternatief geworden voor het traditionele verwarmen op gas. In het derde kwartaal van 2021 betaalden we nog gemiddeld rond de €0,75 per KWh, dat is in het derde kwartaal van 2022 gestegen naar €0,98 per KWh volgens het CBS.

Bijverwarming of hoofdverwarming?

Wij helpen je op weg met deze nieuwe manier van verwarmen. Wat is de zuinigste elektrische kachel? Kan het als permanente verwarming gebruikt worden? Is een elektrische kachel alleen geschikt als bijverwarming of kan hij ook als hoofdverwarming dienen? Wat is het verschil tussen elektrische kachels, convector verwarming en infrarood verwarming?

Hier beantwoorden we al je vragen over elektrische radiatoren.

Zuinige elektrische verwarming: Soorten kachels

Elektrische kachels worden vaak als extra verwarming gebruikt, ook wel bijverwarming genoemd.

Maar tegenwoordig heb je ook elektrische kachels die je als permanente elektrische kachels kunt gebruiken (een hoofdverwarming die energiezuinig is). Je vindt hieronder een overzicht met diverse soorten elektronische kachels.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is geschikt als bijverwarming voor in de garage, het tuinhuis en diverse werkplekken. Een elektrische ventilator kachel warmt de ruimte snel en makkelijk op, dat komt door de ventilator die erin zit.

Hiermee hebben dit soort kachels een karakter dat meer van tijdelijke aard is, daarom zijn ze ook niet per se heel geschikt voor de woon- en slaapkamer. Het nadeel van dit soort kachels is dan ook dat ze een geluid maken dat vak als storend kan worden ervaren. Ook kunnen ze eventueel aanwezig stof weer terug de ruimte ingeblazen.

Keramische kachel

Een keramische kachel is een energiezuinige kachel die net als ventilatorkachels gebruik maakt van een ventilator om de warme lucht de ruimte in te blazen.

Keramische kachels zijn echter een stukje veiliger, ze maken namelijk gebruik van een PTC-element dat als huisdier- en kindvriendelijk kan worden bestempeld. Het element wordt namelijk niet echt heel heet en het is tevens een zuinige elektrische verwarming dan een ventilatorkachel. Dit type kachel is geschikt om een ruimte energiezuinig en snel op de gewenste temperatuur te krijgen.

Convector verwarming

Convector verwarming maakt gebruik van convectiewarmte om een ruimte te verwarmen. De opgewarmde lucht stijgt. De warmte duwt de koele lucht vervolgens naar beneden waardoor er luchtcirculatie ontstaat. De koele lucht zakt naar onder en wordt weer verwarmd door de elektrische verwarming.

Een convector kachel is van de tot nu toe genoemde soorten elektrische verwarming het meest geschikt om ook woonkamers, slaapkamers en kantoorruimtes te verwarmen.

De elektrische radiator

Elektrische radiatoren maken net als elektrische convectoren gebruik van convectiewarmte. Hiermee is dit type verwarming dus ook geschikt voor woonkamers, slaapkamers en kantoorruimtes. Voor je het weet is de gehele ruimte verwarmt.

Elektrische radiatoren zijn te verkrijgen als permanente centrale verwarming en als mobiele verwarming. Daarbij zijn er enkele modellen waarbij er olie aan te pas komt. Deze wordt langzaam warm en de ruimte wordt op deze manier verwarmd. Maar ook zijn er olievrije radiatoren, die bevatten water in plaats van olie.

Straalkachel

Straalkachels geven als het ware een korte- en middengolf infrarood verwarming. Hierdoor verwaait de warmte niet en kan dit type kachels worden gebruikt voor ruimtes die niet zo goed geïsoleerd zijn. Hierbij vindt geen circulatie plaats van de opgewarmde lucht en is er ook geen stof die door de ruimte waait. Deze zuinige elektrische kachel is dus ook goed geschikt voor mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor huisstofmijt.

Infrarood kachel

Deze kachel maakt, anders dan de straalkachel, gebruik van lange golf verwarming. Kachels die gebruik maken van lange golf infraroodstralen zijn geschikt voor binnenruimtes waaronder de woonkamer en de slaapkamer. Deze zijn minder gevoelig voor wind en dus is er minder kans dat koude lucht het verwarmingsproces verstoord.

Daarnaast kan infrarood verwarming ook heel goed dienen als permanente vorm van verwarming en dat maakt dat het een prima alternatief is op gas. Daarnaast is ook een prima aanvulling op bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming.

Wat is de meest zuinige elektrische verwarming?

Dat een elektrische kachel zuinig is, dat is een feit. Maar een elektrische kachel komt in verschillende uitvoeringen. Er zijn dus soorten kachels die nog een stuk energiezuiniger zijn dan andere elektrische kachels.

De een zorgt voor snelle opwarming, maar is niet in alle ruimtes geschikt, terwijl andere soorten kachels juist goed passen in ruimtes die matig geïsoleerd of slecht geïsoleerd zijn.

De infrarood verwarming is volgens velen de meest zuinige manier van verwarmen. Deze kachel verwarmd zowel personen als objecten vrij makkelijk en daardoor gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarmee is het verbruik van deze kachel altijd efficiënt. Objecten houden overigens langer warmte vast dan lucht wat ook bijdraagt aan een betere efficiëntie van de kachel.

Ingebouwde thermostaat of WiFi

Ook zijn er kachels met een ingebouwde thermostaat, middels deze thermostaat bepaal je zelf hoeveel warmte er uit de kachel komt. Andere mogelijkheden zijn kachels met wifi waarmee je met je smartphone heel eenvoudig de gewenste temperatuur per kachel kunt instellen, waar en wanneer je maar wilt.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel?

De laatste jaren zijn elektrische kachels een stuk zuiniger geworden als het om verbruik gaat. De prijs per Kilowattuur daarentegen is wel flink gestegen door de stijgende energieprijzen. De prijs lag in juli 2021 volgens de consumentenbond nog op de €0,24 per kWh en dat was in maart 2022 gestegen tot €0,67 per kWh. De kosten van een elektrische kachel van rond de 2000 Watt lag daarmee rond de €1,34 per uur.

Stijging gasprijzen

Ook de gasprijs is daarentegen flink gestegen en met de onzekerheden die we momenteel hebben is de verwachting ook dat deze zal blijven stijgen. Daarnaast stimuleert de overheid huishoudens met belastingmaatregelen voor het gebruik van elektriciteit als bron van verwarming. Het is dus een duurzame en slimme investering.

Thuiswerken en elektrische verwarming

Ook wordt thuiswerken steeds populairder de laatste jaren. Om je kantoor thuis ietsje aangenamer te maken is het zorgen voor een goede elektrische verwarming ook geen overbodige luxe. Het hangt er een beetje vanaf in welke ruimte je zit hoe krachtig de verwarming moet zijn. Je moet hiervoor de grootte in het aantal kubieke of vierkante meter en de mate van isolatie bepalen.

Des te beter geïsoleerd en kleiner de ruimte is, dan spreekt het voor zich dat er een minder krachtige verwarming nodig hebt. Voor grotere en minder goed geïsoleerde ruimtes heb je een krachtigere verwarming nodig. Voor grote ruimtes die goed geïsoleerd zijn kun je uiteraard iets meer in het midden zoeken.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op en wij beantwoorden je vragen zo snel mogelijk. Je hebt immers te maken met de beste experts van Nederland op het gebied van verwarming!